CVNEs vinmager Maria Larrea: - Jeg er havnet som vinmager, hvor jeg er vokset op

CVNE er et af Spaniens bedste og mest anerkendte vinhuse med flere tilhørende vinerier, og CVNE har efterhånden en vin til enhver lejlighed. CVNE gør det godt,  og flere gange har vine fra CVNE vundet konkurrencen om at blive verdens bedste vin. Vi har og har i en længere periode haft et godt samarbejde med CVNE hos vinØen, hvor vi specielt har haft fokus på CUNE-serien. Blandt andet har CUNE Crianza været solgt i detailhandlen hos blandt andre MENY. Vi opdaterer løbende artiklen afhængig af, hvor vinene fra CUNE er tilgængelige. Hvis CUNE-serien er i salg på tværs af hele kæder i momentet, vil du kunne se det i bunden af artiklen.  

vinØen har talt med chefvinmageren for CUNE-serien, Maria Larrea, om, hvad der er fokus på hos CVNE og CUNE-serien i forhold til druer, smag og generel stil.

Hvad er karakteristisk for klimaet i Rioja-området?

-I Rioja er der 66.000 hektar vinmarker på begge sider af Ebro-floden. De anerkendte Rioja-områder er delt  i tre. 

  •  Rioja Alta: 27.871 hektar mod vest. Køligt men solrigt. Kontinentalklima med indflydelse fra Atlanterhavet.
  • Rioja Alavesa: 13.178 hektar . Den nordlige banke af Ebro-floden i Baskerlandet. Kontinentalklimaet med indflydelse af Atlanterhavet og Middelhavet. 
  • Rioja Oriental (Rioja Baja)): 25.191 hektarer mod øst. Middelhavsindflydelse. Mere tørt og varmt end de andre. Den gennemsnitlige mængde nedbør i Rioja er 200-400 mm årligt. 

CUNE ejer 600 hektarer delt mellem Rioja Alta og Rioja Alavesa.  

-Klimaet i Rioja er kontinentalt men karakteristisk for området er tilstedeværelsen af to forskellige indflydelser. Atlanterhavets indflydelse og Middelhavets indflydelse. Afhængig af årgangene  kan disse indflydelser være mere eller mindre dominerende. 

Kontinentalklima bringer struktur og power med karakter af mørke frugter. Den atlantiske påvirkning bringer fornemmelse af røde bær, god syre og friskhed, imens middelhavspåvirkningen giver mere modenhed, rundere og blødere vine. 

Hvad er de vigtigste druer i forhold til det, du laver?

-Til rødvinene, jeg laver, er Tempranillo den vigtigste drue, men mindre mængder Garnacha, Graciano og Mazuelo, som er et lokalt navn for Carignan, er også i blended. De to sidstnævnte varianter komplementerer Tempranillo godt med farveog syre. Når det handler om hvide druer, er den vigtigste drue, Viura. Desuden bliver der også brugt lidt Malvasia og hvid Garnacha. Begge kan også findes i vores blends. 

Begge kan også findes i vores blends.

Er de nævnte druer lette at gro i Rioja (lettere end andre druer)?  

-Ja Tempranillo er let at gro, det er kongen af de røde varianter i Rioja og er plantet rigtig mange steder i Rioja Alta og Alavesa. Man mener, Tempranillo stammer fra området. Garnacha har somme tider “coulure”-problemer. Graciano og Marzuelo hjælper med farve og syre, men den modner ikke altid optimalt. 

Virua gror mange steder i Rioja  og er en meget alsidig drue, der kan lave unge, friske vine med meget frugt, men vi kan også lave vine, der har stort potentiale til fadlagring og Reserva-vine, som kan lagres både på tønde og flaske i årevis. 

Hvor vigtig er fadlagring i Rioja?

-Det er meget vigtigt. Faktisk var Rioja det første område til at introducere oprindelsesgaranti. på mærkater i 1925 og det første til at komme med aldersmarkerede etiketter i 1974. Etiketterne gjorde det muligt for forbrugerne at spore oprindelsen, årgang og aldringskategori på hver vin. I forhold til alder er vinen klassificeret som Crianza, Reserva og Gran Reserva.

Hvorfor er det vigtigt?

-I Rioja har vinene traditionelt været lagret i tønder for at bibeholde de primære frugtaromaer, elegance og finesse, der karakteriserer dem. Vores terroir, kvaliteten af druerne og den viden, vi har, omkring lagringen på fade muliggør for os at opretholde vinenes personlighed og producere vine med kapacitet til at lagre længe og fortsætte med at udvikle sig i flasken i mange år. 

Hvilken slags fade, eller tønder om man vil, bruger I? 

-Vi bruger amerikanske eg, østeuropæisk eg og franske egetræsfade. Vi har en procentdel af nye fade hvert år, og vi bruger også vin fra et fad til forskellige vine. 

-I forhold til kapacitet så bruger vi mest af alt 225-liters fad, men jeg bruger også større tønder på 300-400 liter og 500-liters fade til mange af vinene primært hvidvinene. Vi køber fadene fra forskellige bødkere og med forskellige grader af ristning. 

Hvad er din personlige favoritdrue? 

-Jeg elsker Tempranillo-varianten, jeg mener, den variant klarer sig rigtig godt. Tempranillo klarer sig rigtig godt, når den er ung, men den kan også sagtens udvikle sig over årtier, hvis det er moden vin, man gerne vil have.

What kind of food are matching your wines?

-Jeg synes vores vine er nemme at matche med mad. Det er vine med god frugt, friskhed, finesse og bløde tanniner. Jeg vil anbefale dem med middelhavsmad. Alle former for kød, fisk, ost og også med det orientalske køkken. Vi har en bred portefølje af vine, så jeg tænkte, at vi lige i øjeblikket har vine fra CUNE-serien til snart sagt alle lejligheder. 

Why did you become a winemaker?

-Jeg blev født i Rioja i en familie med vintradition, og jeg tilbragte min barndom i Elciego, der er en lille by i Rioja Alavese, hvor alt aktivitet var centreret om vin og vinproduktion. Det er et område meget tæt knyttet til landskabet og vinen. Oplevelserne satte interessen for vin og vinproduktion i gang i en meget tidlig alder. Jeg studerede ønologi i Frankrig og har rejst også, men jeg valgte i sidste ende at slå mig ned i egnen, hvor jeg er vokset op. Jeg har kendt området og jorden, siden jeg var barn, og jeg har hele tiden kendt det store potentiale, som vi har her. 

Hvad ville være det største at opnå for dig som vinmager?

-Det bedste moment for mig som vinmager var, da vi modtog prisen for den bedste vin i verden for Imperial Gran Reserva Vintage 2004. Jeg tror, det var en anerkendelse af vore lange historie med Imperal og af alle folkene, som er involveret i processen, der starter med at dyrke druerne og slutter et sted længere fremme i tidslinjen med at forbrugeren køber vinen et sted i verden      

 For mig personligt er det største mål at bibeholde og forbedre kvaliteten af vores vine og blive ved med at lære og innovere samtidig med at skabe vine, der overrasker, og som forbrugeren elsker.