Interview med Lucenio Saraiva fra Caves Primavera

Vi er utroligt glade for vores samarbejde med portugisiske Caves Primavera

Derfor har vi valgt at interviewe Lucenio, der er barnebarn af en af grundlæggerne bag firmaet og en del af den nuværende ledelse. Åben en god flaske vin og god læselyst!

 

Portugal er hjemsted for mange vinproducenter, så hvad adskiller jer fra resten af flokken?

– Der er flere karakteristika, der adskiller vores virksomhed fra mange andre portugisiske vinproducenter. For det første er vi en familievirksomhed, og vi er allerede på vej ind i den tredje generation af vores families ledelse af virksomheden, hvilket er sjældnere og sjældnere i nutidens Portugal, da mange vinproducenter nu er en del af store private koncerner. Vi bevarer stadig den familiære følelse og den ”hjemmelavede” stil. For det andet er vores arbejde med den portugisiske drue Baga ret unik. Vi er en af de bedste i Portugal til at lave vine med denne drue, som bliver mere og mere anerkendt på markedet. Endelig tror jeg, at det mest unikke karaktertræk ved Caves Primavera er at være en producent af mousserende vin i Portugal. I modsætning til Spanien, Italien og Frankrig er der ikke mange producenter af mousserende vin i Portugal, og bestemt ikke med vores produktions- og lagerkapacitet. Vi har en af de største og ældste kældre til mousserende vin i landet, og det er vi meget stolte af!

 

Hvad er jeres langsigtede mål? 

-Virksomheden gennemgår en fornyelsesproces, hvor den tredje generation begynder at få en stor indflydelse på ledelsen af virksomheden. Vores kortsigtede mål er at opretholde kvaliteten og ”status quo”  for Caves Primavera. Ikke desto mindre vil vi på længere sigt gerne blive den bedste til at lave mousserende vin i Portugal samtidig med at vi fornyer virksomheden både i forhold til den fysiske struktur, de menneskelige ressourcer og at vi får vores egne vingårde. Et af vores langsigtede mål er at bringe modernitet til de portugisiske vine, samle en masse information fra hele verden og skabe et produktkatalog, der er en kombination af vores traditionelle, portugisiske vine med de nye trends globalt set. En lokal virksomhed med global accent.

 

Kan du tage os igennem Caves Primavera? 

-Caves Primavera er placeret i Aguada de Baixo, som er en lille by i Aveiro-regionen i centrum af Portugal omtrent en times kørsel fra Porto og to timers kørsel fra Lissabon. Hvad angår vin, er vi en del af Bairrada-regionen, der er en vinregion, der grænser op til Dão-regionen. Vores specialitet er især mousserende vine, DOC Bairrada, men vi arbejder også meget godt med rødvine DOC Dão. Som jeg sagde tidligere, er vi kendte for vores arbejde med Baga-druen, fordi vi var en af de første producenter i vores region til at lave mousserende vine med den, og nu bruger vi den til næsten enhver vin, vi producerer; rød, mousserende, rosévin og endda brandy! Vi tester faktisk lige nu muligheden for at lave en hvidvin på Baga-druen, som er en rød drue. Jeg taler meget om Baga, fordi det er den største drue i vores region, og fordi vores terroir er perfekt til væksten af denne drue. Vores ler- og lerjordskvaliteter kombineret med vejret, der er kraftigt påvirket af Atlanterhavet, udgør den perfekte kombination ikke kun for Baga-vinmarkerne, men også for Arinto, Touriga Nacional, Bical og Maria Gomes for eksempel.

 

Caves Primavera blev grundlagt i 1944 ved afslutningen af 2. verdenskrig.
Havde krigen nogen indflydelse på grundlæggelsen? Var I nødt til at udskyde starten? 

-Ud fra hvad jeg ved fra historierne jeg hørte fra min bedstefar, som var en af grundlæggerne af Caves Primavera, så havde 2. verdenskrig ingen indflydelse på beslutningen om at grundlægge virksomheden, da Portugal var neutral, og beslutningen blev derfor ikke forsinket på det tidspunkt. Faktisk var de to grundlæggere Vital Rodrigues de Almeida og Lucénio Rodrigues de Almeda min bedstefar meget unge, da de grundlagde virksomheden. De var henholdsvis 21 og 19 år. Beslutningen om at grundlægge virksomheden udsprang sig af nødvendigheden af at tjene penge til deres familie og motivationen for at opnå mere i livet. Grundlæggerne var to utroligt dynamiske personer, hvor den ene, Vital, var meget organiseret og detaljeret, og den anden, Lucénio, mere instinktiv og fremragende til at tale med mennesker, og de supplerede hinanden perfekt. Mange mennesker ser stadig venligt tilbage på årene med deres ledelse, fordi de var gode mennesker. Ikke kun populære hos deres medarbejdere men også for hele landsbyen omkring Caves Primavera. 

 

Hvilke typer vin producerer I og hvorfor?

-Vi producerer rød, hvid, rosé og mousserende vine DOC Bairrada og IGP Beira Atlântico. Rød- og hvidvin DOC Dão, portugisisk brandy (Aguardente) og likørvin. Forbindelsen til Bairrada er simpel at forklare, det er vores region, hvor vi har vores partnere vingårdsbesidderne, Caves Primavera ikke har sine egne vingårde, vi har aftaler på plads med ejere af vingårdene i regionen og arbejder med dem i løbet af året indtil høsten, hvor vi modtager druerne. Forbindelsen til Dão skyldes, at Bairrada først blev en DOC-region for 45 år siden, og i 70’erne og 80’erne efterspurgte eksportmarkederne DOC-vine. På det tidspunkt besluttede grundlæggerne, at de skulle have vin fra en DOC-region, og de valgte den nærmeste, der var Dão. Med den portugisiske brandy er der en rig kultur og marked for denne type produkt, så for mange år siden besluttede vi også at producere det. Likørvinen stammer fra virksomhedens tidlige år. I de første år producerede virksomheden kun to ting rødvin og likørvin. Så det er en type produkt, som vi med glæde fortsætter med at producere for at ære vores historie. Til sidst er vores specialitet som nævnt uden tvivl mousserende vine, men vi er meget stolte af det udvalg af produkter, vi producerer og markedsfører.

De fleste virksomheder uanset deres produkt har et ”WHY”. Hvad er jeres ”WHY”?

-Jeg tror, at i de tidlige dage var “hvorfor” meget enkelt at forklare. Grundlæggerne havde opdaget et marked, der på dét tidspunkt ikke var særlig fyldt. Her ville de kunne vokse, og de besluttede at starte virksomheden, det gav dem den nødvendige opmærksomhed. I dag er det anderledes. Selvfølgelig er en af tingene, der får os til at fortsætte det at ære vores bedstefædres arv, men den opmærksomhed og charme ved at være en vinproducent er blevet lidt spredt med det antal vinproducenter, der findes i enhver region i verden. For os er vores “hvorfor” meget enkelt. Det er at blive et firma, der kan hjælpe med at modernisere vinsektoren i Portugal og normalisere forbruget af mousserende vin som en almindelig drik i Portugal ligesom en rød- eller hvidvin, som bliver serveret til enhver lejlighed.