Fif til valg af jule- og nytårsvine

vinØen kommer her med et par fif til, hvilke vine du kan servere til de gængse jule- og nytårsretter.

vinØens bud på 3 vine til julemaden og 3 til nytårsaften.

At vælge den rette vin til lejligheden er af stor betydning for, at det hele går op i en højere enhed.
vinØens bud på jule- og nytårsvine er som følger:

 

VINE TIL JULEMADEN
Et godt bud på vin til hovedretten juleaften er Sartori Amarone, som er stilfuld, rund og blød samt med den forholdsvis høje alkoholprocent, som dansk julemad ”kræver”. Det er en skøn Amarone, som du kan læse mere om her: Sartori Amarone della Valpolicella D.O.C.G.

En anden mulighed, som også går godt til julemaden, er den letdrikkelige all-round rødvin Santa Rita 120 Cabernet Sauvignon.

Når hovedretten er taget af bordet, og det er tid til risalamande – er et godt match hertil portvinen Quinta do Pégo Late Bottled Vintage. Denne skønne portvin bør serveres afkølet.

 

NYTÅRSVINE
Santa Rita Medalla Real Gran Reserva Chardonnay er en fantastisk hvidvin, som er ideel til forretten nytårsaften, hvis den eksempelvis består af lyst kød, fisk eller skaldyr. Vinen er også god til sushi og cremede pastaretter eller som aperitif – og bør serveres let afkølet.

 Quinta de Ramozeiros Reserva Douro er vinØens bud på en vin til hovedretten nytårsaften. Det er en fyldig rødvin, som passer til de fleste smagfulde kødretter.

Freixenet Carta Nevada Dulce er en sød Cava med skønne bobler. (Mange vil kalde den en ”champagne”, men den rigtige betegnelse er Cava, idet den kommer fra Spanien). Denne mousserende vin er dog lavet på champagnemetoden. Den er ideel til at skåle i kl. 24 nytårsaften, da dens sødme passer perfekt til kransekagen. Vinen kan også bruges som aperitif, “blot til hygge” eller som vin til en sød dessert – den bør serveres afkølet.

vinØen har flere vine, som vil kunne bruges til de danske jule- og nytårstraditioner, men det er blot for at komme med et eksempel.

Læs mere detaljeret om vinvalg til julemaden og få en lækker opskrift på juleand med hjemmelavet rødkål her: Julemad