Jean-Claude Mas: - Jeg vil vise, at Languedoc er et af de bedste vinområder i verden

Jean-Claude Mas er stifter, ejer, vinmager og direktør af den franske vinproducent Les Domaines Paul Mas, som er en af de store vinproducenter i Sydfrankrig. Les Domaines Paul Mas ligger i regionen, Occitanie, der er en sammenlægning af de tidligere regioner Languedoc-Roussillon og Midi-Pyrénées. Jean-Claude Mas betegner her sine vine som Languedoc-vine. Her kommer du tæt på både Jean-Claude Mas og tankerne bag vinen.    

Bortset fra at være ejer af Les Domaines Paul Mas hvad er så din primære funktion i vinproduktionen lige nu?

-Det afhænger af årstiden. Fra juli til oktober fokuserer jeg på vinmarkerne og kælderen. Jeg vurderer druerne, modenhed og gæring. Tre gange om ugen kontrollerer jeg blandinger af tidligere årgange. Jeg bruger også en del tid på research og etablering af vinmarker. 25 procent af min tid er afsat til at promovere min vin, og så bruger jeg 15 procent af min tid på administration.  

Hvordan endte du i vinbranchen?

-Jeg er født på en vingård. Jeg forlod gården for at studere og arbejdede inden for nogle andre områder. Jeg kom tilbage til Sydfrankrig i 1996 for at arbejde hos en vinproducent og opbygge mine færdigheder, indtil jeg startede Les Domaines Paul Mas i 2000. 

Hvad er dit primære fokus lige nu? 

-Mit fokus er på at forbedre min vinstil men stadig beholde karakteren for hver enkelt drue. Jeg er overbevist om, hvis man leverer vine med gode aromaer, modne tanniner, velbalancerede og harmoniske men stadig med deres egen karakter af druerne og jorden, den er dyrket på, så vil hver af dem appellere til hver deres kundegruppe med hver deres vinekspertise.  

At kunne lave 300.000 flasker fantastisk vin på samme måde, som vi kan lave 3000 flasker, er den største udfordring for en vinmager.

Hvad er dit mål for Les Domaines Paul Mas i fremtiden? 

-At være reference for en god Languedoc-vin og være referencen for en fantastisk Languedoc-vin. 

Hvad er karakteristisk for de sydfranske vine? 

-Den unikke karakter fra min vinproduktion er spredningen af produktionen mellem 50 forskellige vinmarker fordelt mellem mine egne og mine forpagtede, den tilegnede viden i løbet af de seneste 20 år, kontrollen over fremstillingen takket være vores evner til at smage, kølesystemer, presning, kontrolleret iltning og fadstyring. Og så betyder det også noget, at de enkelte vinmarker ligger tæt på hver af vores 12 produktionsfaciliteter. 

Vi laver ret meget vin, men takket værre vores set up med en række mindre enheder, så arbejder vi som håndværkere. Det gør det muligt for mig at præsentere kernen af sydfransk vin. Vine med smagsnoter af middelhavsfrugter og tropiske frugter. Milde og runde vine men stadig med en friskhed i hvid- og rosévinene. Rødvinene er domineret af modne bær og en vis grad af krydderier. 

Hvad er specielt ved klimaet i Sydfrankrig, hvor Les Domaines Paul Mas producerer sin vin? 

-Typisk middelhavsklima der er påvirket af landskabet, de fem Languedoc-dale og vindeksponeringen. Alt i alt de bedste forudsætninger for vindyrkning, og det er derfor, der har været dyrket vin her i området i 2500 år. 

Her er et overblik over, hvor marker og produktionsfaciliteter tilhørende Les Domaines Paul Mas ligger i det sydfranske.

Hvad er din favoritdrue? 

-Jeg er ikke loyal over for en drue, fordi de alle kan have fantastiske udtryk, når de er behandlet ordentligt. 

Hvilken type vin vil hovedfokus være på i de kommende år?

-Fokus vil ligge i at skabe fantastiske vine, der er modstandsdygtige over for sygdomme og udvikle stokkenes immunsystem samtidig. Foruden mine mål omkring vinproduktionen så vil jeg udbrede kendskabet til nogle druer, der er blevet fejlfortolket og begynde at præsentere nogle druesorter, der vil repræsentere Languedoc som et af de bedste vinområder i verden. For eksempel har vi fantastisk stor succes med Viognier, samtidig med at vi har indført en ny stil for netop Viognier.