Portvin: Jesper fra Billund Lufthavn anerkendt af portugisisk portvinssammenslutning

Confraria do vinho do Porto, som er en forening bestående af folk i portvinsbranchen, har anerkendt head of shopping, Jesper Westergaard Jensen fra Billund Lufthavn som en af de mest betydningsfuldepersoner inden for portvinshandlen i Danmark.

–  Det er en meget formel proces, der går forud for at nogle bliver udvalgt til at blive en del af portvinsbroderskabet, og det er kun personer, der har gjort sig ganske specielt bemærket, som bliver optaget som portvinsridder. Det er uden undtagelse. Så det er en meget stor ære. Alle personer bliver grundigt diskuteret af stifterne af portvinsfællesskabet, siger Antonio Saraiva, der er formand for Confraria do Vinho do Porto,  og til dagligt er direktør hos portvinsproducenten, Rozès og bestyrelsesmedlem hos champagnehuset Vranken-Pommery,.  

Antonio Saraiva er sikker på, det er portvinsentusiaster som Jesper Westergaard Jensen, der er med til at sørge for, at danskerne er så glade for portvin. Sammen med Frankrig er Danmark et af de lande, der er absolut mest begejstret for portvin.  

Vinøen.dk mødte hovedpersonen selv i Billund Lufthavn, hvor Jesper Westergaard Jensen siden 2017 har været indkøbsansvarlig, eller head of shopping som det hedder i en international lufthavn.  

 Jesper Westergaard tager imod i Billund Lufthavn. En venligt udseende mand i pænt tøj. Efter hurtigt og rutineret at få undertegnede igennem sikkerhedsproceduren, taler Jesper med glæde i stemmen om, hvordan det står til med portvinen i Billund Lufthavn.

Yderst til højre sidder formanden for Confraria do Vinho do Porto, Antonio Saraiva, sammen med en gruppe medarbejdere fra den Vranken Pommery-ejede portvinsproducent Rozès, hvor Antonio Saraiva er direktør. Antonio Saraiva er i øvrigt også bestyrelsesmedlem hos den børsnoterede virksomhed Vranken Pommery, der også er stor inden for Champagne. 

 

Vi er da heller ikke andet end lige ankommet foran de mange portvinsflasker, før Jesper spørger en interesseret lufthavnsgæst i portvinsafdelingen, om han kan hjælpe.

-Jeg kigger lige, det er en meget flot portvinsafdeling. Faktisk er det den største, jeg har set, foruden i Portugal, siger den unge mand på engelsk.

William Santos er fra Sao Paulo i Brasilien og og arbejder som steward hos Ryan Air, og han ser altid efter portvin, når han rejser rundt i Europa.

-Portvin er rimeligt dyrt i Brasilien, så derfor plejer jeg at købe det her i Europa. Jeg kender alle portvinshusene her i afdelingen. De er gode, siger William Santos. 

 

Inden vi når i gang med at tage fotos, har episoden allerede understreget, at det er et bemærkelsesværdigt forhold til portvin, som Billund Lufthavn har.

 

Head of shopping i Billund Lufthavn og nyligt udnævnt portvinsridder Jesper Westergaard Jensen til højre ved siden af portvinsinteresserede William Santos fra Sao Paulo i Brasilien, der altid leder efter portvin i de europæiske lufthavne, hvor han tilbringer en del tid, da han er steward hos Ryan Air. Foto: Mickey Kruse   

 

Hvad betyder det for dig at modtage denne her pris?

-For mig var det at blive udnævnt til portvinsridder noget helt specielt, men det var først da jeg stod i Porto, og vi var med i optog, at det sådan rigtigt gik op for mig, hvor stort det egentligt er også i Portugal. Portvin, og alt hvad der er omkring portvin, er uden tvivl det største i forhold til turismen og for byen, Porto.

 

Hvordan kan det være, du har fået fokus på og succes med portvin?

-Jeg har altid godt kunnet lide portvin, men det var først efter et besøg hos portvinsproducenten og vinproducenten, Quinta do Pégo, i Douro-dalen i Portugal, at jeg virkelig blev fanget for alvor af portvin. Vi fik stedet og området præsenteret af Frank Søndergaard, der er en af de danske ejere af Quinta do Pégo. Frank ejer Quinta do Pégo med sin far Karsten Søndergaard. Det besøg gjorde udslaget.

 

Hvad betyder portvin for Billund Lufthavn?

-Portvine er en vigtig del af vores forretning på alkoholfronten nu. Da jeg startede i Billund Lufthavn som indkøber i 2017 havde vi fire forskellige, og nu har vi på den anden side af 70 forskellige portvine. Der er selvsagt mange typer alkohol også hos os, og nu fylder portvin faktisk omkring 10 procent, så portvin betyder meget nu.

 

Hvad er det, der gør portvin speciel?  

-Portvin er, udover at det smager godt, en speciel størrelse, for i modsætning til lagringsværdig rødvin og især whisky og cognac, så bliver portvin prismæssigt ved med at være tilgængeligt. Ganske vidst stiger prisen, og gammel portvin er dyr, men slet ikke i sammenligning med for eksempel gammel whisky. Så det er en kombination af det hele, og det betyder samlet set at portvin appellerer meget bredt.

 

Hvad er din bedste portvinsoplevelse, og hvordan nyder du bedst et glas portvin?

-Jeg har haft mange oplevelser med portvin, men specielt en bestemt vintage-smagning med blandt andre Taylors, Fonseca, Symington, Grahams og Cockburns var helt fantastisk. Den smagning og da jeg smagte Oublie (verdens ældste portvin til over 70.000 flasken red.) er smagsmæssigt de største oplevelser.

Derudover er portvin for mig også en fantastisk meditationsting, hvor jeg kan tage et glas portvin og bare nyde det, imens jeg slapper af, og så selvfølgelig smage og drikke et glas portvin sammen med gode venner, hvor man kan vende smagsoplevelsen sammen. 

 

Hvad er din foretrukne mad og portvinssammensætning?

-Jeg har stadig til gode, at få en rigtig pebersteak med et glas portvin til. Jeg har også prøvet at få serveret forskellige portvine til en hel menu, som også var en god oplevelse.

En speciel oplevelse med en chokolademousse stænket med ekstra jomfruolivenolie og fleur de sel var også helt fantastisk. Der blev servet en LBV til (late bottled vintage red.).   

 

Hvordan kan Billund Lufthavn og portvin hjælpe hinanden i fremtiden?

-Portvin er blevet stort, og lige nu er hvid portvin på vej frem. Desuden satser vi meget på specielle produkter. Eksklusive produkter og diverse special editions skal vi have endnu flere af. Vi skal have portvin, som du ikke finder ret mange andre steder.

 

Hvad er din favoritstil af portvin? Måske har du ovenikøbet et favorithus eller en konkret favorit-portvin?

-Grahams Ne Oublie Port 1882.