Østrigsk vin oplever stor interesse internationalt

Interview med Harald Frank fra Weingut Frank om østrigsk vins popularitet de senere år og om en speciel nær tilknytning til vinproduktionen. En popularitet der er kommet dels af gode vine og dels af, at den lidt lettere, moderne nordiske madlavning har vundet frem, hvor flere ny-nordiske restauranter med NOMA i spidsen har været med til at gøre specielt østrigske, tyske og nordfranske hvidvine populære, fordi de matcher maden i den nye nordiske stil så godt.  

Hvor vigtigt er det for dig som vinmager, at østrigsk vin er vokset så meget i popularitet i Danmark blandt andet? 

-Jeg tror virkeligt, det skubber til vores salg. Ikke kun i Skandinavien men også i Benelux-landende og i USA. Vores vinstil er meget populær lige nu, og folk er meget interesserede i Grüner Veltliner.

Hvorfor er det så vigtigt for Weingut Frank at producere alle led i vinproduktionen?

-Det er vores største fordel! Vi er en stor familie, og vores produktion er ikke for stor, så vi kan gøre det. Vi kunne selvfølgelig bare hyre folk til at sørge for dele af produktionen, men jeg tror, det er svært at skaffe personale, der virkelig føler den specielle Weingut  Frank-ånd. Desuden skal vedkommende være godt uddannet inden for vinproduktion, have en masse erfaring og blive i firmaet i mange år. Jeg studerede vinkultur og vinproduktion på skolebænken, men min  far lærte mig en masse ting. Jeg tror, det mest nødvendige er at få sig en unik stil i sin vinproduktion.

Harald Frank i vinmarken.

Mener du, det er nødvendigt at have kontrol med vinstokkene selv?   

-Det er lidt af det samme som før, jeg kører igennem alle vinmarkerne på min traktor i løbet af sæsonen. Det er alt fra at så, bearbejde jorden, slå græs og så videre. Jeg ser på hver enkelt vinstok. Jeg ser, hvordan den udvikler sig, og så kan jeg reagere med det samme. 

Hvem tager beslutningerne hos Weingut Frank, når det kommer til at beslutte, hvornår der skal høstes?

-Jeg diskuterer høsten meget med min kusine Katrin, der også arbejder i vores vineri. Nogle gange spørger jeg min far om råd. Det er en meget vigtig beslutning, så hele familien er involveret. 

Hvad er den vigtigste druesort hos Weingut Frank? 

-Grüner Veltliner. Uden sammenligning. 

Hvorfor? 

-Det er den, som vi er bedst til at lave. Vores region er en af de bedste i verden til at producere Grüner Veltliner. Det er både i forhold til jordtype og klima. Formentlig stammer Grüner Veltliner ikke langt herfra. I løbet af årene har vi fået en masse erfaring med den her sort. Så vi ved, hvordan den skal behandles. 

Er der nogle nye druevarianter, som I vil fokusere på de kommende år?

-Grüner (Veltliner red.) vil blive ved med at  være hovedfokus, men vi har arbejdet med Riesling siden 1985, og vi har arbejdet med Pinot Noir i mere end 20 år. 

Det, der virkeligt er nyt her, er Blaufränkisch. Det er en rødvinsvariant fra det sydøstlige Østrig. Vi plantede en vinmark med den i 2020, og jeg er meget spændt på, hvordan det kommer til at gå. Tidligere har det været for koldt her i området til at dyrke Blaufränkisch, men jeg tror, det er muligt nu. Den anden nye variant i vores vineri er Donauriesling: Det er en PIWI-sort, så den er resistent over for de mest almindelige svampesygdomme. Det kommer til at tage mange år at blive fortrolig med PIWI-varianterne.    

Hvad er næste skridt for Weingut Frank? Øget fokus på en specifik druetype eller noget helt andet? 

-Vi prøver at blive endnu mere miljø-bevidste, og det starter i vinmarken, efterfølgende i kælderen og ender i slutproduktet. For eksempel forsøger vi at lade nogle områder i vinmarkerne stå til for at forbedre biodiversiteten og forbedre betingelserne for stokkene. Vi har installeret solcelleanlæg på vores vingård, og vi bruger lette flasker selv til topvinene. Det vil vi gøre endnu mere ved. Vi er allerede certificeret “Sustainable Austria”, men det er ikke enden på det her projekt endnu. 

Siden min kusine Katrin sluttede sig til os sidste år, har jeg fået endnu mere tid. Det betyder, jeg har fået mere tid til at passe vinmarkerne og få det bedste ud af dem, og det er vigtigt i de svære år, hvor for eksempel tørke kan være en udfordring. Der er så mange muligheder i vinmarkerne. Mange flere end i vinkælderen men det tager mange år at få ekspertisen til at forstå at dyrke vinmarkerne bedst muligt. Nu tror jeg på, at man kan være god til at lave vin som ung, men at forstå vinmarkerne det tager meget længere tid.  

Markarbejdere hos Weingut Frank i regionen, Weinviertel, i Østrig.

 

Læs mere under under Weingut Frank i afsnittet om vinhuse. 

vinoen.dk/vinhus/weingut-frank/