Portvin: René Kornum og Mols Portvinsklub vil sprede glæden ved portvin

Stifteren af Mols Portvinsklub, René Kornum, er en vaskeægte portvinsaficionado. En virkelig kender af portvin. René er en af dem, der har stor betydning for portvins store popularitet i Danmark.

Da René startede Mols Portvinsklub i 2017 var det med samme udgangspunkt, som det stadig er, han ville dele sin glæde og kærlighed til portvin med andre, fordi han mener, den portugisiske hedvin har rigtig meget at byde på.   

-Jeg håber, at flere danskere får øjnene op for portvin og finder ud af, det er noget helt specielt.

Efter et portvinsarrangement i Tved Forsamlingshus i 2018, der blev en stor succes, blev Mols Portvinsklub stiftet af René.

-Jeg startede Mols Portvinsklub efter at have oplevet interessen for portvin ved et event, hvor jeg fortalte om portvinens oprindelse og udvikling gennem tiden. 

Klubben har lige nu omkring 200 medlemmer på Facebook, og der kommer stadig nye medlemmer på siden ofte ugentlig og i hvert fald altid månedligt. 70 er betalende medlemmer, der bliver inviteret og kan deltage i arrangementer i klubben, der alle har portvin som omdrejningspunkt. Nye medlemmer af Facebook-gruppen bliver lukket pænt ind i portvinsfælleskabet og endda præsenteret ved opslag for de andre medlemmer i Facebook-gruppen. Medlemmer er cirka 20 procent kvinder.

Portvinen og oplevelserne

René Kornum har været interesseret og optaget af portvin længe, og de portugisiske dråber har været omdrejningspunktet for en lang række af supergode oplevelser for ham.

-Jeg har været til 70-75 portvinssmagninger, men den største oplevelse var helt klart, da jeg var til smagning hos portvinshuset Taylors i Portugal i Villa Nova de Gaia. Det er en vin fra 1855, og jeg kommer aldrig til at smage den igen, da en flaske koster omkring 27.000 kroner. Det er nok ikke den bedste, jeg har smagt, men den fedeste oplevelse.

– Jeg har været til en del portvinsarrangementer, det er fantastisk, hvis det er sammensat korrekt, hvilket for eksempel Peter Skov, som ejer Passtheport, et lille firma som importerer fantastiske portvine, er eminent til. Peter er kok og tager gerne ud til arrangementer, hvor han står for mad og vin. En af mine favoritter er rødt oksekød og ung LBV, det er der rigtig god balance i.

Af Renés mad og portvins-favoritsammensætninger skal således nævnes steak med pebersauce og ung LBV, men også desserter og ostebord gør det godt med flere typer portvin ifølge René.   

Portvin er noget, der giver René Kornum glæde, og den glæde vil han gerne give videre gennem til andre gennem Mols Portvinsklub.

Den ædle vin med de mange ansigter

Portvin har mange ansigter og nuancer, og selv for en garvet portvinselsker som René, er det stadig en kærlighed, der udvikler sig i forskellige retninger med alderen både for ham og portvinen.

-Jeg har i rigtig mange år været mest fan af tawny-vinene og de senere år hvide portvine, men jeg har absolut fået øjnene og smagsløgene op for ruby. Ung ruby til mad og snacks og gamle vintage som bliver som slik, når de når toppen efter mange års lagring på flasken.

Trods portvinens mange ansigter og forskellighed, så er der alligevel en ting, som René gør med alle typer portvin.

-Uanset hvilken portvin, jeg serverer, er den altid kold, så man kan følge udviklingen af duft og smag, efterhånden som temperaturen stiger. Og ALTID i portvinsglas. Det betyder virkeligt noget for både aroma og smag, at glasset er designet til netop portvin.

Hvilken portvin er så favoritten hos en stifter af en af landets største portvinsklubber?

-Min absolutte favorit er Sao Leonardo 20 års hvid, som i min portvinsverden stikker helt af fra alle andre portvine, jeg har smagt.

 

Vil du læse om portvinene hos vinØen, så klik på linket herunder.  

.dk/vintype/dessert-og-portvin/

 

Hvis du gerne vil besøge en danskejet vingård i Portugal og samtidig smage en masse lækker portvin, så gå ind og gør det til virkelighed i nær fremtid gennem: 

quintadopego.com/