Rødvinspletter - hvad gør du?

Rødvinspletter kender vi alle. Mange tænker, hvis uheldet er ude, at tøjet er ødelagt.
Det er rigtigt, at rødvinspletter kan sætte sig som vedvarende plamager, hvis de ikke behandles korrekt. Men alt håb er ikke nødvendigvis ude…

vinØen kommer her med et par fif til, hvordan du i de fleste tilfælde kan slippe af med rødvinspletter på eksempelvis en dug.

Rødvinspletter kender vi alle. Mange tænker, hvis uheldet er ude, at tøjet er ødelagt.

Det er rigtigt, at rødvinspletter kan sætte sig som vedvarende plamager, hvis de ikke behandles korrekt. Men alt håb er ikke nødvendigvis ude…
vinØen kommer her med et par fif til, hvordan du i de fleste tilfælde kan slippe af med rødvinspletter på eksempelvis en dug eller noget tøj.

 

Det bedste bud, vi har fået på, at en frisk rødvinsplet kan fjernes, er at gøre følgende

  • Hæld rigelige mængder danskvand med brus (alternativt vand) på pletten, så den bliver gennemvædet.
  • Sug vandet op med rene klude og køkkenrulle. Pres hårdt mod pletten med knoerne, så væsken bliver suget op.
  • Hæld igen danskvand på pletten – og pres igen godt til, når du suger væsken op.
  • Hvis der stadig er farve tilbage på den friske rødvinsplet, kan du dryppe lidt glycerin på og lade det virke i ca. 8 timer. Det er meget vigtigt, at pletten ikke tørrer ud – læg derfor tøjet/dugen i en plasticpose og luk posen tæt til.
  • Efter de ca. 8 timer kan du vaske tøjet eller dugen ved vaskeanvisningens anviste temperatur.

 

Hvad med en indtørret rødvinsplet?

Hvis det derimod ikke er med det samme, ”ulykken” er sket, du opdager en plet – og den dermed er indtørret, kan du forsøge dig med følgende.

  • Gennemvæd pletten med glycerin.
  • Stoffet pakkes ind i en plasticpose, så pletten holdes fugtig. Vent ca. 12 timer.
  • Herefter skrubbes pletten med sæbevand (sæbevand i form af en blanding af vand og ufarvet opvaskemiddel).
  • Vandet suges op med papir og rene klude, mens der presses med knoerne mod pletten.
  • Stoffet vaskes i vaskemaskinen efter vaskeanvisningens anviste temperatur.