Sydafrikansk vinmager i pagt med naturen

 

Chefvinmageren, Pieter-Niel Rossouw, Darling Cellars, Sydafrika. Foto: Mickey Kruse.

Chefvinmageren hos Darling Cellars, Pieter-Niel Rossouw,  svarer på spørgsmål fra AMKA herunder. Darling Cellars er især kendte for deres bush wines, der bliver lavet af druer fra gamle stokke, der giver de bedste druer i området ved Darling. Det specielle ved druerne i området er, at der stort set ikke må være nogen indblanding i form af for eksempel vanding fra menneskelig hånd. Det tvinger Darling Cellars til at arbejde med naturen som ven.

Hvad er dit primære fokus i vinproduktionen lige nu?

– Darling Cellars er kendt for Sauvignon Blanc, men vi har også fantastiske, gamle Chenin Blanc bush-marker. Jeg tror på, at begge sorter producerer unikke vine i vores område. Af de røde sorter er det Shiraz og Pinotage, der er vores hovedfokus. I kraft af at vi er påvirket af det kølige Atlanterhav, producerer vi rødvine med intens farve, masser af frugt og elegant struktur.

I gør det godt hos Darling Cellars, når det kommer til at lave mousserende vine, og salget er stadigt stigende, hvad er ambitionen med Darling Cellars forskellige mousserende vine internationalt?

– Vi er stadig ved at lære at gå med vores Cap Classique, men hver dag lærer vi mere og mere. Vi tror på, at vore Cap Classique er påvirket af det kolde Atlanterhav, og at det bringer en anderledes og mere elegant karakter til vinen. Vi håber, at kunne øge mængden af vin og forbedre endnu mere i vores stil, så forbrugerne kan huske vores mousserende vine frem for andres.

Hvad er din favoritdrue og hvorfor? 

– Det er ikke et nemt spørgsmål. Både Sauvignon Blanc og Chenin Blanc er fantastiske vine. Meget forskellige. Begge elegante og specielle. I Darling producerer vi mange forskellige stilarter med begge sorter. Shiraz er en fantastisk sort at arbejde med. Den kan  være elegant og blød men stadig meget kraftfuld. Men Shiraz kan også være markant og frugtdrevet. Derudover så er jeg også glad for en god Riesling fra Pfalz eller en godt fremstillet Garnacha fra Priorat og lidt mere specielle Syrah fra det nordlige Rhône.

Hvad karakteriserer vinene fra området, som Darling Cellars producerer vine i? 

– På grund af det kølige nære Atlanterhav er vores modningstid på vores vinstokke meget længere end i andre vinområder. Det er en direkte årsag til at vores vine bliver meget frugtige. Alle vores hvidvine har en god frugtighed kombineret med en elegant og fin syre. Vores rødvine har en flot farve med masser af frugt og fremhævede men elegante og bløde tanniner.

Hvad er din primære ambition som vinmager?

– Det er, at producere vine der er ærlige over for druesorten og området, men vigtigst af alt er det, at forbrugeren nyder vinen og er stolt af at have flasken på sit bord.

 

Læs mere om vinene lavet af Pieter-Niel Rossouw i artiklen om Darling Cellars.