Valg af vinglas

Valg af vinglas kan være en større videnskab. For ikke at gøre beskrivelsen af betydningen for valg af vinglas for ”nørdet” vil vi afholde os fra en mere dybdegående beskrivelse af, hvorfor nogle få meget vininteresserede kan have skabet fyldt af specielle glas til de enkelte druer. Årsagen, til man kan have ønsket om at eje mange typer specifikke vinglas, er ganske kort fortalt, at den enkelte druetype opleves mest optimalt i en bestemt type glas.

Rent lavpraktisk, for det alment vinnydende folkefærd, er det nok med én type vinglas på bordet. Men det rette glas og den rette brug af glasset er vigtig for oplevelsen af vinen.

Det er vigtigt, at man vælger et glas med en ordentlig ”bowle”, hvor vinen kan slynges – således at aromaerne frigives, og vinen åbner sig.  Rødvinsglasset anbefales at have en lidt større overflade end hvidvinsglasset, da man ved hvidvin ønsker en lidt langsommere opvarmning af vinen.

Som udgangspunkt er det bedst med ”tulipanformede” glas, da de frigivne aromaer hermed fortættes, når de forlader glasset, og oplevelsen dermed bliver større.

Investering i gode vinglas kan dermed betale sig af den simple årsag, at man får mere ud af sin vin.

Så kort fortalt: For at få den bedste oplevelse af vinen skal man bruge store glas, som er formet som en tulipan, så man nemt kan slynge vinen rundt og formen gør, at duften bliver mere koncentreret, da den samme mængde duft forlader glasset i et mindre areal.

Fyld kun vin op til glassets bredeste punkt, for at man ikke spilder de gode dråber, når man slynger sin vin rundt i glasset.

Hvidvinsglasset kan også bruges til portvin eller andre søde dessertvine, som desværre ofte fejlagtigt serveres i for små glas, som resulterer i, at vinen ikke kommer til sin fulde ret.

Prøv selv at teste forskellige glastyper. Du vil blive overrasket over betydningen af udformningen på glasset.