Viña Santa Rita - fra rejsende til vinbonde

“For more than 135 years, Santa Rita has worked ceaselessly to craft fine wines”.

 

Forretningsmanden så potentialet

I 1880 kom Don Domingo Fernández Concha tilbage fra en af hans mange forretningsrejser. Domingo var en velanset mand i Maipo Valley. Folk kendte hans navn og hans kunnen.

Domingo havde denne gang været en tur i Frankrig og havde taget vinstokke med af de bedste og mest klassiske, franske variationer. Han var han ikke ene mand om at ankomme til Chile. Han havde også medbragt sig anerkendte vinmagere fra Frankrig og markedets bedste maskiner til opstart af produktionen. Santa Rita var i gang!

Chiles rige jordbunde og uovertrufne klima med store temperaturforskelle på nat og dag og vinstokke fra nogle af de største franske slottes jorde sikrede altså en solid opstart til familien Concha.

Det var egentligt Don Silvestre Errázuriz, der var den første til at importere franske vinstokke til Chile, men der gik ikke mange år før Santa Rita også var i gang (ca. 30 år). Fælles for begge var, at de så potentialet for storhed.

 

Still standing tall

Chile var det eneste land der slap for vinlusen bedre kendt som phylloxera. Den udraderede det meste af Europas vinproduktion med de første tilfælde eksempler nedskrevne i 1860’erne i det Nordlige Rhône.

Det betyder kort sagt, at alle de vinstokke, der er at finde i Chile den dag i dag, er meget gamle, det betyder, at der som oftest er lavt udbytte, men med høj koncentration. Nyere stokke, der plantes, kan nyde godt af den frugtbare jord, og kan spejle sig i de ældre stokkes afsæt.

 

Et stort øjeblik

I 2021 kom Santa Ritas historie kom de med deres prestigevin ”Casa Real Reserva Especial” ind i ”La Place de Bordeaux” (et meget komplekst distributionssystem, der består af 300+ vindistributører). Dette gjort med hensigten at få endnu mere omtale samt få foden ind i lande som USA og Asien.