Santa Rita

Konkurrencedygtig chilensk vin: Santa Rita leverer

Viña Santa Rita er en speciel historie for vinimportøren, AMKA, i Randers, der står bag vinøen.dk. Karsten Søndergaard, der sammen med sin kone Anna-Marie startede AMKA GROUP i 1978, var den første, der begyndte at importere chilensk vin til Danmark, og den vin var fra netop Santa Rita i Chile.

Chile er et kæmpestort land, der har et vidt forskelligt klima, alt efter om man er i nord eller syd men også alt efter, hvor tæt på kysten, man er. Det betyder, at det store land også har et meget bredt udvalg af stilarter inden for vinens verden. Chile har på mange måder de mest optimale betingelser for vindyrkning, man kan forestille sig. Der er meget sjældent frost i de vindyrkende områder, der er tørt og ingen lus, og så længe der er sne i de omkringliggende bjerge og  bakker, så er der også vand til om sommeren. 

Viña Santa Rita blev grundlagt i 1880. Chile har en gammel tradition inden for vinproduktion, og her har Santa Rita spillet en afgørende og markant rolle i opstarten midt i det 19. århundrede. Santa Ritas vinkældre er de ældste i Chile. De stammer helt tilbage fra 1770.

Vinhuset ligger i Maipo-dalen i det centrale Chile mellem 32. og 33. breddegrad. Området anses som et af de bedste vinområder i verden. Solen, jordbunden og de store temperaturforskelle på op til 20 grader mellem dag og nat er nogle af hemmelighederne bag vinproduktionen i Maipo-dalen. Klimaet kombineret med den nyeste og bedste teknologi inden for vindyrkning gør Santa Rita til en særdeles spændende vinproducent. Vindyrkingen i Chile foregår helt generelt mellem 30. og 40. breddegrad i det subtropiske klimabælte.  Det svarer på den nordlige halvkugle til Californien i USA og Spanien. På den sydlige halvkugle ligger det centrale og sydlige Australien på de samme breddegrad.  

 

 

Nogle af Santa Ritas marker i Apalta Valley i Chile. Her er det Cabernet Sauvignon-stokke på rad og række.
Nogle af Santa Ritas marker i Apalta Valley i Chile. Her er det Cabernet Sauvignon-stokke på rad og række.